26 Haziran 2010 Cumartesi

Dinar Bandosu - Aya da Gidelim Osman


İstanbul yeraltı müzik sahnesinin kült topluluklarından Dinar Bandosu, 3 yıl aradan sonra yayınlanan 2. albümleri ''Aya da Gidelim Osman'' la huzurlarınızda. Efsane topluluk ''Moğollar'' dan tanıdığımız Serhat Ersöz prodüktörlüğünde Ütopya Müzik tarafından piyasaya sürülen albümde biri enstrümantal olmak üzere toplam 15 şarkı yer almakta. Tüm söz ve müzik ler ilk albümdeki gibi yine Dinar Bandosu' na ait. Kapak tasarımıyla da dikkat çeken albümün üzerinde titizlikle çalışıldığı farkedilmekte. Türk Rock ında bir elin parmaklarını geçmeyen konsept albüm skalasında özel bir yere konacak albüm, ay da yeni bir dünya yaratma hayaline öykünüyor. Kullanılan enstrüman yelpazesi oldukça geniş ve süprizi bol olan albümde, doğaçlama hissiyatı dinleyici tarafından farkedilebiliyor.

Dinar Bandosu' nun alamet-i farikası; Ali Ece' in şimşeksi ve hipnotik gitar melodileri, Asaf Zeki Yüksel' in Ney, Teramin, Saksafon, Trompet kare as ından mürekkep rengahenk dünyası, Yılma Karatuna' nın capcanlı ve oynak ritimleri, Asaf Sarıca' nın kaotik ve canhıraş vokalleri, Feryin Kaya' nın uyumlu ve zımba gibi bas gitarı yine kusursuz bir bileşim oluşturmuş. Özgün ve bir o kadar da yenilikçi bir sound.

Gelelim albümdeki süprizlere; ülkemizde de hatırı sayılır bir dinleyeci kitlesine sahip ''Gogol Bordello'' grubundan Eugene Hütz' ün Dinar Bandosu' yla beraber 2008 Haziran ayında ''Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi''ne tepki olarak beraber doğaçladıkları performans ''O Gün'' ün anısına ''Sulukule Hatırası'' ismiyle yer alıyor. Yine ''Gogol Bordello'' dan gitarist Oren Kaplan ''Gogol Bordello İstanbul' da'' şarkısında akustik gitarıyla albüme renk katıyor. ''Baba Zula'' dan Murat Ertel elektrosazıyla Dinar Bandosu' nun ses okyanusuna adeta kendini kaptırıyor.''Murat 124'' albümün zirve noktalarından biri. Tek enstrümantal şarkı ''Beyaz Geceler'' ve ''Hasankeyfe Yolculuk'' ta ''Moğollar'' dan Serhat Ersöz, bütünlüklü Dinar Bandosu sounduna, klavyesinden dökülen düşsel seslerle yepyeni bir boyut kazandırıyor. Yılma Karatuna' nın şaha kalkan davuluyla dikkat çeken, albümün incilerinden ''Kır Düğünü'' nde, ''Toz ve Toz'' grubundan Gaye Su Akyol eşsiz vokaliyle Dinar Bandosu' na eşlik ediyor. Dinar Bandosu' nun en romantik şarkılarından.

Diğer şarkılarında üzerinden geçersek; Tipik bir Dinar Bandosu saykodelik marşı, albüme adını veren ''Aya da Gidelim Osman'', İlginç sözleri ve punk dinamizmiyle ''Sak Sak Naciye'', Yeşilçam fimlerine göndermeli, erotik ve muzip şarkı sözleriyle, gürültülü ama zarif gitar tonlarıyla ''Suyu Isıt'', Dinar Bandosu' nun devrim manifestosu ''Mini Etek'', Kıpır kıpır , çılgın Balkan Punk' ı ''Milena'', Pascal Nouma, Omar Kanoute, Zinedine Zidane gibi modern zaman futbol ötesi kahramanlara selam çakan, yaşadığımız şu günlere fon müziği olabilecek ortaya karışık bir isyan marşı ''Hepimiz Filistiniz'', Krautrock etkileşimli çöl fırtınası sounduyla, Asaf Sarıca' nın kendinden geçen vokalleriyle gerçek bir başyapıt ''Noy'', Zikir ayinlerini anımsatan atmosferik ses örgüsüyle, hiç durmasını istemeyeceğiniz bir eylül yağmuru ''Leyla Halid''.

Sürekli ısıtılıp ısıtılıp önümüze konan ağlak arabesk şarkılarından, dinmeyen nostalji fırtınalarından sıkılan ve yeni şeyler keşfetmek isteyen tüm müzikseverlere bu harika albümü şiddetle tavsiye ediyorum. 60 dakikalık kesintisiz müzik şöleni. Kayıtsız kalmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder